Valderhaug

Utanom sjølve garden Valderhaug femner dette området om Valderhaugstrand (Løkegarden, av Løeg-garden), Myra, Jangarden og Laberget. Det siste av desse namna peiker på handelsverksemd, og er funne brukt allereie tidleg på 1600-talet. Av dette kan vi slutte at handelslivet på Valderhaug i alle fall har tradisjonar fra 1500-talet. Vi finn kremmarar omtala her fra 1607 og utetter. På midten av 1600-talet var det særleg mange som dreiv kjøpmannskap her, kanskje 6-7, og dei fleste budde på Laberget. I tillegg til handelsfolka budde her også nokre handverkarar og embetsmenn, særleg tollfolk, så staden må ha vore etter måten bylik. I tillegg til å ligge lagleg for handel og fiske i distriktet, hadde Valderhaug også ei god hamn og ankergrunn, som særleg nordlandsjektene nytta på veg til og fra Bergen. På 1600-talet var her også stor skipstrafekk i samband med trelasthandelen på Romsdal og Nordmøre. På 1700-talet skrumpa handelen på Valderhaug inn, men både i 1749 og i 1785 verka 3 kremmarar her. I 1785 heitte det om kremmarane på Valderhaug:

 

Disse 3de boe alle paa gamle handelsstæder nær ved hinanden. Ved Hans Løegh som lodsoldermand er skibshavn og er stædet beqvemt og fornøden til handel i sær for de søefarende som der paa stædet kan blive assisteret med det fornødne.

 

Fra slutten av 1780-åra var det berre 2 borgarsete i drift her, og fra 1848 berre eitt. Borgarseta på Valderhaug blir presenterte i denne rekkefølga: Laberget I-V, Myra, Jangarden og Valderhaugstrand.

Advertisements

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

w

Koplar til %s